Runoilta

Illallinen uutuusrunoutta

Pe 23.2.klo 18

Illallinen uutuusrunoutta

Perjantai-iltana 23.2. Laterna Magicassa voi kuulla runoutta, kun runoilijat Sirpa Kyyrönen, Carlos Lievonen, Milka Luhtaniemi ja Tuukka Pietarinen asettuvat esittämään otteita vastikään julkaistuista runokokoelmistaan. Runoilijoiden teoksia on myös ostettavissa tilaisuudesta, kuten lukemattomasti muutakin runoutta.

Sirpa Kyyrönen - Talviunia (Otava 2024)

Talviunia-runoteoksessa (Otava 2024) vuodenkierto on sijoiltaan eikä uni armahda valvojaa. Vesi virtaa talvipesään, säkeet vyöryvät. Toukka kuivuu seinään paahteisella parvekkeella, Helsingissä alkaa päättymätön lumisade. Tunnollinen uneton höristää korviaan ja jatkaa ongelmanratkaisua. Talviunia tutkii unta ja unettomuutta, lunta ja lumettomuutta sekä näiden yhteyksiä kielessä ja ruumiissa. Runojen kieli kulkee rekistereiden lomassa ja pitää lukijan varpaillaan.

Sirpa Kyyrönen on runoilija, runoustoimija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Kyyrösen runoteoksille on myönnetty mm. Einari Vuorela- ja Tanssiva karhu -runopalkinnot, Talviunia on hänen viides runoteoksensa. Kyyrönen on kotoisin Hämeenkyröstä ja asuu perheineen Helsingissä.

Milka Luhtaniemi - Tauoton (Gummerus 2024)

Milka Luhtaniemen Tauoton (Gummerus) on runoilijan toinen runoteos. Runoissa liikutaan lämpenevissä kevättalven metsissä, uneksuvissa konserttisaleissa ja kesäpäivien kelluvissa raottumissa. Teoksen kieli väreilee katoamisen reunalla ja leikkii hitailla merkityksillä.

Milka Luhtaniemi (s. 1992) on Helsingissä asuva runoilija, kirjoittaja ja monialainen taiteilija. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgian koulutusohjelmasta. Luhtaniemen esikoisrunokirja Kirnu (2021) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja sille myönnettiin Silja Hiidenheimon muistostipendi.

Carlos Lievonen - Vain heteitä (Otava 2024)

Vain heteitä on esikoisrunokokoelma rakastuneiden salaisesta idyllistä luonnon hellyydessä ja vuodenkierron myrskyissä. Teos on ennen kaikkea kuvaus homoseksuaalisesta rakkaudesta ympäristössä, jossa sille ei ole historiallisesti annettu tilaa. Siinä kuvataan homoseksuaalisuutta myytillisen kauniisti, suorastaan ylenpalttisesti, kuten heteroseksuaalisille suhteille on tehty läpi historian. Runoelman säkeet ylistävät kaikkea elävää ja näkevät kielenkärjellä, kirjoittuvat maaperästä ja ihosta. Ne päästävät lukijan kahden rakastavaisen julkeankauniiseen maailmaan, seuraamaan sen herkkää rinnakkaiseloa köynnösten, siitepölyn ja ympärillä virtaavan runsauden kanssa.

Carlos Lievonen (s. 1992) on teoreettisen filosofian maisteri ja toimii aktiivisesti kulttuurijournalismin kentällä runoilija, prosaistina ja kriitikkona. Lievonen on ehtinyt niittää menestystä muun muassa J. H. Erkon kirjoituskilpailussa vuonna 2021.

Tuukka PIetarinen - Sitruunahappokierto (WSOY 2024)

Tuukka Pietarisen runot ovat omalakisensa maailma, jossa vesipisara, joka ei vaikuta mihinkään, muuttaa kaiken. Sitruunahappokierto on täyttä runoa elämän muovautuvuudesta, vaihtelevista olomuodoista sekä ihmissuhteista, jotka alkavat ja loppuvat.

Tuukka Pietarinen (s. 1996) on opiskellut estetiikkaa ja teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa sekä kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän asuu Helsingissä, josta on myös kotoisin.

Sirpa Kyyrösen ja Carlos Lievosen kuvat Jonne Räsänen / Otava.

Milka Luhtaniemen kuva Venla Helenius

Tuukka Pietarisen kuva Otto Virtanen