Runo-ja kirjailta kahdella kielellä

Ilta Edithin kanssa - En kväll med Edith

To 27.4. klo 18

Lämpimästi tervetuloa iltaan Edithin kanssa torstaina 27.4. klo 18

Maailma on minun -kirjan ja näyttelyn koonneet Agneta Rahikainen ja Eira Sillanpää johdattelevat Edith Södergranin tuotantoon Maailma on minun -valokuvanäyttelyn ja runojen kautta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Varmt välkommen till en kväll med Edith på torsdag den 27 April kl 18.

Agneta Rahikainen och Eira Sillanpää introducerar Edith Södergrans värld, poesi och fotografi i utställningen Världen är Min i Laterna Magicas bokgalleri.

Fri entré.

Edith Södergran (1892-1923) on sukupolvesta toiseen rakastettu runoilija, jonka runous ei kaipaa esittelyjä. Vähemmän tunnettu hän on valokuvaajana, vaikka jälkeen jäi vaikuttava ja taiteellisestikin merkittävä tuotanto. Agneta Rahikainen ja Eira Sillanpää ovat laatineet valikoiman Edith Södergranin kiinnostavimmista valokuvista ja yhdistäneet ne runoihin kirjassa, jotka julkaistaan suomenkielisenä nimellä Maailma on minun ja samaan aikaan myös ruotsinkielisenä nimellä Världen är min. Laternan Kirjagalleriassa näyttelyssä nähdään valikoima Södergranin kiehtovimpia valokuvia. Edith Södergranin kuolemasta tulee 2023 kuluneeksi sata vuotta.

Agneta Rahikainen (s.1963) syntyi ja asuu Helsingissä. Hän työskentelee Svenska litteratursällskapet i Finlandilla markkinointipäällikkönä ja vastaa työssään mm. suomenruotsalaisesta ohjelmasta Göteborgin ja Helsingin kirjamessuilla. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Hän on julkaissut useita teoksia Edith Södergranista, mukaanlukien 2014 ilmestyneen elämäkerran Edith - Runoilijan elämä ja myytti. Hän on kirjoittanut myös Henry Parlandista ja Johan Ludvig ja Fredika Runebergistä. Hänen viimeisin teoksensa Smittans rike – om syfilis i konst, kultur och kropp julkaistiin vuonna 2021.

Eira Sillanpää (s.1980) syntyi Rautalammilla ja päätyi Irlannin ja Ruotsin mutkien kautta asumaan Porvoon maaseudulle. Hän on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta Jyväskylän Yliopistossa ja työskennellyt viime vuosikymmenet kirjojen, markkinoinnin ja kulttuurituotannon parissa. Vuodesta 2018 hän on luotsannut Kruununhaan omintakeista kulttuurihelmeä, galleria ja antikvariaatti Laterna Magicaa.

Kirja ilmestyy yhtäaikaa suomenkielisenä ja ruotsinkielisenä versiona.

Kustantajana Kustannus S&S/Schildts&Söderströms

Lisätietoja:

Eira Sillanpää, p.044 283 12 12

Agneta Rahikainen p. 040 673 5045

Edith Södergran: Kvinnan sopar Södergranska villans tak

VÄRLDEN ÄR MIN

Edith Södergrans poesi behöver ingen introduktion. Mindre känd är hon som fotograf, trots att den samling fotografier hon efterlämnade är stor och konstnärligt intressant. I Svenska litteratursällskapets arkiv i Helsingfors, där hennes kvarlåtenskap förvaras, finns drygt 400 fotografier: Det finns bilder i olika format och rentav en färgbild, något som var ovanligt på den tiden.

Agneta Rahikainen och Eira Sillanpää har valt de mest spännande av Edith Södergrans fotografier och parat ihop dem med ett urval av hennes poesi i boken Världen är Min som släpps på Södergrans födelsedag den 4 April. Samtidigt öppnas en fotoutsällning i Laterna Magicas Bokgalleri utrymmet.

I juni 2023 blir det 100 år sedan Edith Södergrans död.