Laterna Magica täyttää 35 vuotta

Ti 9.4. klo 17-19

35 vuotta täyttävän gallerian juhlanäyttelyjen tekijät ovat Milja Laakso, Lotta Böhm, Cia Rinne, Panu Rytkönen ja Cia Karlsson. Juhlanäyttelyjen avajaisia juhlistetaan tiistaina 9.4. klo 17–19. Avajaisten juhlarunon lausuu runoilija Petra Vallila ja juhlabiisit tarjoilee Loiriplukari.

"Kun veljekset Aapo ja Mikko Pekari perustivat Laterna Magican keväällä 1989, oli maailma varsin erilainen paikka. Samaan aikaan naapurimaa Neuvostoliitto natisi liitoksissaan ja Euroopassa kehiteltiin www:n ensimmäisiä versioita. Myöhemmin syksyllä murtui Berliinin muuri. 35 vuoden ajan kirjat ja taide ovat säilyneet Laterna Magican toiminnan ytimessä monien myllerrystenkin läpi”, pohtii Laterna Magican omistaja Eira Sillanpää.

Keski-ikäistyvä Laterna Magica selvisi vaikeista pandemiavuosista ruhjeilla, mutta toiminta jatkuu monipuolisena. Näyttelyjen lisäksi gallerialla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia kuten konsertteja, taiteilijatapaamisia, työpajoja, lukupiirejä ja runoiltoja.

“Monipuolisuus on ollut aina Laternan vahvuus. Ihmiset ovat ottaneet tapahtumat omakseen ja palaavat aina uudelleen näyttelyjen lisäksi myös kirjavalikoiman pariin. “ iloitsee Eira Sillanpää .

Laterna Magica juhlistaa keväistä merkkipäivää monipuolisen juhlanäyttelykattauksen kera. Kellarigalleriatilan jakavat valokuvaajat Milja Laakso ja Lotta Böhm. Milja Laakso (s. 1995) on puoliksi suomalainen ja puoliksi srilankalainen valokuvataiteilija, jolta nähdään teoskokonaisuus Lähen kotoo. Lotta Böhm (s. 1997) on nykyisin Alankomaiden ja Suomen välillä projektejaan toteuttava valokuvataiteilija, jonka teossarjassa Beneath The Leafless Trees (Lehdettömien puiden alla, 2023) tutkaillaan ihmisen ja luonnon välisiä samankaltaisuuksia.

Tiiligalleriatilassa nähdään suomalais-ruotsalaisen taiteilijan, Cia Rinteen (s. 1973) videoteos Sentences. Rinne työskentelee tekstin, äänen, performanssin ja liikkuvan kuvan parissa. Pienellä näyttämöllä nähdään kuvanveistäjä Panu Rytkösen (s. 1983) uusi tilateos Porvoosta Kruununhakaan – Future Tense Runebergian.

Kirjagalleriatilaan rakentuu Laterna Magican 35-vuotista taivalta valokuvin ja julistein esittelevä näyttely, jonka lisäksi tilassa nähdään pieni kokoelman taiteilija Cia Karlssonin teoksia, jotka on olleet esillä Laternassa aiemmin näyttelyissä vuonna 1998 ja 2004.

Juhlanäyttelyt ovat esillä Laterna Magican gallerioissa 10.4.–4.5.2024.

Laterna Magica (Rauhankatu 7, 00170 Helsinki) on avoinna ma–pe klo 10–17 ja la klo 10–15. Sunnuntaisin suljettu.

Lisätietoja:

Eira Sillanpää, toimitusjohtaja, p. 044 283 1212, eira@laterna.net

www.laterna.net