Runoilta

Tunnelmallinen ilta runouden parissa Kirsi Poutasen ja Jyrki Kiiskisen kanssa

Ke 18.12. klo 18

Joulunalusviikolla Laternalla vietetään tunnelmallinen ilta runojen parissa. Runoillassa mukana Kirsi Poutanen ja Jyrki Kiiskinen.

Kirsi Poutanen on monialainen taiteilija joka tunnetaan parhaiten portugalin fadoon erikoistuneena suomalaismuusikkona ja laulajana. Hän on ollut sekä Emma-ehdokkaana Suomessa että Premio do Amália- ehdokkaana Portugalissa. Hän julkaisuut myös runoteoksia Tammi-kustantamolle ja hänen tuotantoaan on esitelty WSOY:n ja Tammen runoanto- logiossa ja hänen runojaan on käännetty myös saksaksi. Poutasen viimeisin teos, kouluikäisille suunnattu lasten lastenkirja ilmestyi viime vuonna. Poutanen on toiminut näyttelijänä useissa ammattiteattereissa sekä YLE:n kuunnelmissa. Viimeksi käsikirjoittamassaan ja esittämässään fado-aiheisessa, muusikkidraamassa Espoon kaupungin teatterissa sekä samasta projektista kuunnelmaksi sovitetussa YLE:n tuottamassa kuunnelmaversiossa ( 2015-16 ).

Oman taiteellisen työnsä lisäksi Kirsi Poutanen on toiminut monitaiteilijana erilaisissa taideprojekteissa muun muassa ääneen ja kuvataiteisiin liittyen. Poutasen ja kuvataiteilija Antero Kahilan yhteisprojekteja on aiemmin esitelty kotimaisten taidemuseoiden lisäksi myös Berliinissä ja Reykjavikissa ja parhaillaan hän käsikirjoittaa ja työstää äänisuunnitteluun liittyviä yhteistyöhankkeita myös Anne Lakasen, Tahvo Hirvosen sekä Catharina Kajanderin kanssa.

Jyrki Kiiskinen (s. 1963) on helsinkiläinen taiteilijaprofessori, joka sai Suomi-palkinnon merkittävästä taiteellisesta urastaan 2018. on julkaissut lähes parikymmentä teosta – niin runoja, romaaneja, lastenkirjoja kuin journalistisiakin tekstejä. Esikoisrunokokoelma Runoilija vaaran rinteellä ilmestyi vuonna 1989 (Art House). Romaani Suomies vuodelta 1994 (Tammi) sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Runokokoelmalle Kun elän (Tammi) myönnettiin Yleisradion Tanssiva karhu -palkinto vuonna 2000.

Kiiskisen runoja on käännetty parillekymmenelle kielelle. Hän on myös itse kääntänyt muun muassa Claes Anderssonin, Octavio Pazin ja Göran Sonnevin tuotantoa.

Kirsi Poutasen kuva: Antero Kahila ja Jyrki Kiiskisen kuva: Heli Sorjonen