Laterna 35 - juhlanäyttelyt

10
.
4
.–
4.5.2024
Kaikki galleriatilat

Keväällä 2024 juhlistamme Laternan 35-vuotista historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Näyttelyjen avajaisia juhlistetaan tiistaina 9.4. klo 17-19. Avajaisten juhlarunon lausuu runoilija Petra Vallila ja juhlabiisit tarjoilee Loiriplukari. Lämpimästi tervetuloa!

Tutustu näyttelyjen taiteilijoihin alla.

Aapo ja Mikko Pekari perustivat Kirjagalleria Laterna Magican keväällä 1989. Aluksi antikvaarisen kirjakaupan rinnalla näyttelyjä järjestettiin kirjagalleriatilassa. Kellariin galleriat avattiin kuitenkin jo muutaman vuoden jälkeen loppuvuodesta 1991. Matkan varrelle on mahtunut mm. yli 900 näyttelyä, joista suurin  osa valokuvanäyttelyjä. Galleriatoiminnasta vuosina 2006-2018 vastasi galleristi Risto Korhonen. Laterna vaihtoi omistajaa vuonna 2018 kun Eira Sillanpää ja Tapio Wilska ostivat toiminnan. Pandemiavuosien pahoin runtelemanakin toiminta Laternassa jatkuu antikvaarisen kirjakaupan, näyttelyjen ja monipuolisen tapahtumatarjonnan merkeissä.  Tutustu Laternan historiaan ja toimintaan täällä.

Juhlanäyttelyt gallerioissa:

Kellarigalleriatilan jakavat valokuvaajat Lotta Böhm ja Milja Laakso:

Milja Laakso (s.1995) on puoliksi suomalainen ja puoliksi srilankalainen valokuvataitelija, joka aloitti opinnot Antwerpenissä The Royal Academy of Fine Arts valokuvalinjalla viime vuoden syyskuussa. Laakson tausta kaupallisen valokuvauksen ja muotivalokuvan kanssa on hiljalleen siirtynyt kokeellisempaan suuntaan, kun opintojen myötä hänen kiinnostuksensa on muotoutunut elokuvallisempiin hetkiin sekä lasiteosten ja valokuvan yhdistämiseen. Vahvat värit sekä varjot ja pysähtyneet hetket kuvaavat Laakson valokuvallista työskentelyä parhaiten.

Kellarigalleriassa nähtävä Laakson kuvasarja ”Lähen kotoo” on saanut alkunsa hänen ensimmäisen vuosikurssin Elementti-tehtävänannosta. Yhdistettynä Laakson isän filmikuviin 90-luvun Australiasta, Uudesta Seelannista sekä Tongasta muodostuu intiimi katselmus tyttären sekä isän kuvien kokonaisuus.

Milja Laakso, sarjasta Lähen kotoo

Lotta Böhm (s. 1997) on nykyisin Alankomaiden ja Suomen välillä projektejaan toteuttava valokuvataiteilija. Böhmin teokset keskittyvät usein luontoteeman ympärille, sekä ihmisen ja luonnon välisen suhteen tarkasteluun. Böhm on kiinnostunut valokuvan voimasta ja praktiikan mukanaan tuomista mahdollisuuksista ilmaisuvälineenä, sekä viestinviejänä. Hänen visuaalistatyyliään pidetään runollisen seesteisenä, kuitenkaan unohtamatta syvempiä teemoja kuvien takana.

Kellarigalleriassa nähtävä valokuvakokonaisuus Beneath The Leafless Trees (Lehdettömien Puiden Alla, 2023) sai alkunsa Alankomaissa pidempään jatkuneen luontokaipuun seurauksena. Etäisyys kotimaasta ja sen sisällään pitämästä luonnosta alkoi muistuttaa lähinnä haalistunutta muistoa menneestä. Projektissa tutkaillaan ihmisen ja luonnon välisiä samankaltaisuuksia, sekä hiuksenhienoja eroavaisuuksia, kysytään kysymyksiä ja leikitellään mahdollisilla vastauksilla. Olemmeko vieraantuneet Äiti Luonnon hellästä otteesta? Onko reittiä rauhanomaisen rinnakkaiselon tielle enää mahdollista löytää?

Lotta Böhm: sarjasta Beneath The Leafless Trees, 2023

Tiiligalleriatilassa nähdään suomalais-ruotsalaisen taiteilijan, Cia Rinteen (s.1973) videoteos Sentences. Rinne työskentelee tekstin, äänen, performanssin ja liikkuvan kuvan parissa.

Cia Rinne, still-kuva videoteoksesta Sentences

Pienellä näyttämöllä nähdään Panu Rytkösen teos Porvoosta Kruununhakaan - Future Tense Runebergian, 2024, tilateos, puu, rauta ja valmisesineet on kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin vuoden 2024 veistoksellinen matka Laterna Magica 35 - näyttelyssä. Teos veistoksineen sisältää mielenkiintoista ja harvinaista paino- ja valokuvamateriaalia, sekä esineistöä J.L. Runebergiin liittyen.

Panu Rytkönen (s. 1983) on Helsingissä asuva ja työskentelevä Kuvataiteen maisteri ja kuvanveistäjä, joka on opiskellut Kuvataideakatemiassa vuosina 2002-2008. Hänellä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä eri gallerioissa pääasiassa Helsingissä ja osallistumisia yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Katso lisää: www.panurytkonen.com

Teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Panu Rytkönen: Porvoosta Kruununhakaan - Future Tense Runebergian, 2024

Kirjagalleriatilaan rakentuu Laterna Magican 35-vuotista taivalta valokuvin ja julistein esittelevä näyttely, jonka lisäksi tilassa nähdään pieni kokoelman taiteilija Cia Karlssonin teoksia, jotka on olleet esillä Laternassa aiemmin näyttelyissä vuonna 1998 ja 2004. Kokonaisuus on valittu vuoden 1998 näyttelystä Paperinen elämänkaari, tuolloin Kirjagallerian seinille oli ripustettu paperiveistoksia, taiteilijakirjoja ja runorasioita. Mukana on myös v. 2004 Laternassa esillä ollut valokuvateos Body Double, uniikki käsintehty ja WSOY:n julkaisema muistipeli.

Cia Karlsson: Runorasia, 1998. Rasiassa Pentti Holapan runo Kädet kokoelmasta Älä Pelkää, 1997 (WSOY)