Laterna Magica täyttää 35 vuotta huhtikuussa 2024. Juhlistamme Laternan värikästä historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Näyttelyjen avajaisia ja Laternan syntymäpäiväjuhlia vietetään tiistaina 9.4.2024 klo 17-19. Tutustu Laternan tarinaan tässä alla.
Tutustu Laterna Magican 35 -vuotisjuhlanäyttelyihin täällä.
Laterna Magican tarina alkoi oikeastaan jo vuonna 1984, jolloin Mikko ja Aapo Pekari koostivat galleria Hippolyteen Tytti Sutelan kanssa kolmiulotteisten hologrammien näyttelyn nimeltään Taikalyhty. Näyttely kiersi myöhemmin ympäri Suomen ja esitettiin myös Ruotsin valokuvaajaliiton juhlanäyttelynä Moderna Museetissa Tukholmassa ja Runofestivaaleilla Oslossa. Pekarin veljekset perustivat vuonna 1989 Rauhankadulle valokuva- ja elokuvakirjallisuuteen erikoistuneen antikvariaatin, jonka tiloissa järjestettiin myös valokuvanäyttelyjä.
Ensimmäisinä näyttelyinä olivat Caj Bremerin valokuvat Kirjagalleriatilan seinillä sekä poikansa Stefan Bremerin ikkunanäyttely Neuvostoliiton politbyroon jäsenistä manipuloituina laserkuvien sarjana. Nimeksi uudelle liikkeelle tuli osittain Taikalyhty-näyttelyn ja ehkä vähän myös Ingmar Bergmaninkin pari vuotta aiemmin julkaiseman elämäkertakirjan innoittamana Laterna Magica. Aapo Pekari oli myös kirjoittanut Laterna Magica -laitetta ja sen 1600-luvulla kehitellyttä Athanasius Kircheriä käsittelevän artikkelin Valokuva-lehteen vuonna 1984.
Laternan näyttelyissä nähtiin 1990-luvulla lukuisia valokuvauksen merkkinimiä mm. Bruce Bernard, Irving Penn ja Christer Strömholm. Kotimaisista nimistä Caj ja Stefan Bremerin lisäksi mainittakoon esimerkiksi Pentti Sammallahti, Hannele Rantala ja Arno Rafael Minkkinen. Laterna Magican toiminnassa alusta asti mukana ollut Musta Taide -valokuvalehden ja kustantamon perustaja Tuomo-Juhani Vuorenmaa muistelee kuinka Laternan näyttelyt noteerattiin laajasti suomalaisessa lehdistössä ja ne nousivat usein myös ruotsalaisten valokuvalehtien aiheiksi. "1990-luvun alussa aamuisin kun ruotsinlaivat tulivat satamaan, saattoi mennä vain puolisen tuntia kun Laterna oli täynnä ruotsalaisia valokuvan ystäviä näyttelyjä katsomassa", Vuorenmaa muistelee.
Alunperin näyttelytiloja oli vain yksi: Kirjagalleriatila antikvaarisen kirjakaupan "takahuoneessa". Vuonna 1991 näyttelytilat laajenivat tiiliseen väligalleriaan, entiseen hiilikellariin, joka sai nimeksen Tiiligalleria sekä isoimpaan galleriatilaan, jossa oli maalattia. Maalattiainen tila nimettiin Kellarigalleriaksi. Vuonna 1993 Tuomo-Juhani Vuorenmaa ripusti Tiiligallerian viereiseen pieneen komerotilaan näyttelynsä nimeltään Pieni näyttämö ja siitä lähtien myös tuo tila on ollut osa galleritilakokonaisuutta. Tilan nimeksi jäi Vuorenmaan näyttelyn innoittamana juurikin tuo Pieni näyttämö, nimi joka sopii erittäin pienikokoiselle galleriatilalle hienosti.
Kellaritilat kokivat muodonmuutoksen vuonna 2004 kun Laterna Magican talossa, Rauhankatu 7:ssä tehtiin putkiremontti, jonka myötä kellareihin vedettiin tilaa madaltavia putkistoja. Aapo ja Mikko päättivät tuolloin ottaa lapion kauniiseen käteen ja kaivautua maalattiaisessa Kellarigalleriassa alaspäin. Laternan vakioasiakas, geologi Joakim Donner oli tutkinut tuolloin lattiaa ja todennut, että maakerroksen alla lymyilee Helsingin peruskallio. Kellarigalleriasta kaivettiin tonnikaupalla maata, jotta kallioperä tuli näkyviin ja tilaan saatiin lisää huonekorkeutta. Siitä lähtien Laternan kellarigalleriassa onkin ollut "Helsingin vanhin lattia", palanen 1,8 miljardia vuotta vanhaa peruskalliota.
Laterna Magicassa on nähty vuosien varrella yli 900 näyttelyä, joista suurin osa valokuvanäyttelyjä. Myös keramiikkataiteella on ollut tärkeä asema vuosien varrella ja etenkin keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin kädenjälki näkyy Laternalla myös kirjaimellisesti. Tiiligallerian lattiana on Kajanderin taideteos, joka valmistui vuonna 1998.
Vuosina 2006-2018 Laternan galleriatoiminnoista vastasi galleristi Risto Korhonen. Vuonna 2006 Laternan galleriatilat laajenivat viereiseen liiketilaan. Tila nimettiin niin ikään Tuomo-Juhani Vuorenmaan toimesta ja siitä tuli Valoisa huone Roland Barthesin kuuluisan esseeteoksen mukaan. Valoisa huone oli osa galleriatiloja aina vuoteen 2018, jolloin Laternan koko toiminta siirtyi uusien vetäjien käsiin, kun Eira Sillanpää ja Tapio Wilska ostivat kirjagallerian itselleen. Laterna Magican blogista löytyy tarinaa omistajanvaihdoksen jälkeisestä remontista, jossa Laterna uudistui vanhaa kunnioittaen.
Omistajanvaihdoksen myötä Laternalla on järjestetty runsaasti erilaisia tapahtumia: konsertteja, runoiltoja, luentoja, työpajoja ja keskusteluiltoja. Antikvaarisen kirjakaupan valikoima.
Antikvaarisen kirjakaupan valikoima on yksi Suomen laajimmista. Laternalla on noin 45 000 kirjaa. Valikoimassa painottuvat elokuva- ja valokuvakirjallisuuden lisäksi mm. runous, jolle rakennettiin oma Pieni runopuoti syksyllä 2021.
Laterna Magicassa juhlistettiin 30-vuotisjuhlia toukokuussa 2019. Tuolloin juhlissa olivat mukana Laternan perustajat Aapo ja Mikko sekä entinen galleristi Risto Korhonen ja myös tuona keväänä 90 vuotta täyttänyt Caj Bremer, jonka valokuvanäyttely Gubbröran juhlisti Laternan pyöreitä vuosia. Aiemmin keväällä juhlanäyttelyjä oltiin nähty jo Kristoffer Albrechtilta sekä Sanni Sepolta ja Ritva Kovalaiselta.
Seuraavana keväänä 2020 Laterna joutuikin sulkemaan ovensa pandemiarajoitusten vuoksi useaksi kuukaudeksi. Sulkujen ja rajoitusten vuoksi näyttelyjä peruttiin kymmenittäin.
Pandemiavuosina Laterna Magica kärsi muun kulttuurialan lailla ja tulee kulumaan useita vuosia, ennen pandemian vaurioista toivutaan täysin. Vuoden 2020 lopulla Eira summasi kulunutta vuotta somessa näin: "Hei hei vuosi 2020. Olit merkillinen. Tässä vuosi numeroina: Laternalle oli sovittu 30 näyttelyä, joista 10 peruttu ja siirretty moneen kertaan. Konsertteja oli sovittu kymmeniä, lähes saman verran niitä myös peruttiin. 260 mesenaattia tuki meitä mesenaattikampanjassa ja pelasti koko firman. Noin 2300 asiakasta piipahti puodilla, ihan paikan päällä. Oli päiviä jolloin itketti, enemmän onneksi niitä kun nauratti. Yrittäjä sai syntymäpäivälahjaksi ystäviltä neljä vapaapäivää. Yksi uusi podcast "Elämän kirjat", jonka jokainen vieras valitsi viisi elämänsä kirjaa."
Laterna Magica oli mukana Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021, jonne rakennettiin myös "maailman suurin Laterna Magica -laite".
Syksyä 2021 varjosti suru-uutinen: Aapo Pekari menehtyi äkillisesti. "Kuvan ja sanan yhteys on tärkeä", sanoi Aapo usein ja tuolle ajatukselle Laterna Magicakin alunperin perustettiin. Kirjat ja valokuva elävät rinta rinnan perustajien ajatuksen mukaisesti.
Gallerioissa näyttelytoiminta jatkuu monipuolisena. Näyttelyt vaihtuvat noin kolmen viikon välein.
Kuvan ja sanan rinnalle Laternassa on tullut myös musiikki. Konsertteja on vuosien varrella järjestetty kymmenittäin, kokeellisesta musiikista klassiseen musiikkiin ja raskaampaan rockiin.
Keikkojen lisäksi Laternalla on järjestetty hurja määrä erilaisia muita tapahtumia. Vuodesta 2019 alkaen Laternalla on järjestetty suosittuja kollaasityöpajoja lähes kuukausittain.
Laternalla kokoontuu myös useita lukupiirejä. Vuosina 2022-2023 luettiin Jane Austenin tuotantoa ja tänä talvena Klassikkolukupiiri on keskustellut mm. Charlotte Brontën, Franz Kafkan ja Gabriel Garcia Marquezin teoksista.