Remontoijan unelma, eli tarinoita Laternan remontista osa 1.

22.8.2019
Laterna Magica ennen remonttia. Sähköjen uusiminen oli työlistalla ensimmäisenä.

Ostimme mieheni Tapion kanssa Laterna Magican vuosi sitten. Kaupantekopäivänä alkoi myös remontti, joka kesti laskentatavasta riippuen viisi viikkoa tai vuoden. Ensimmäisen näyttelyn avajaisia juhlistettiin Taiteiden yönä 23.8.2018. Tuolloin avautui Jarmo Vellosen audiovisuaalinen installaatio "Arndt elää!". Taiteiden yön avajaisissa vain osa Laternasta oli valmiina remontin jäljiltä ja sähköremontti jatkuikin pitkälle syksyyn. Ohessa ensimmäinen osa kuvakertomuksesta, jossa tutkitaan mitä Laternan remontissa oikein tapahtuikaan.

Teksti: Eira Sillanpää

Kuvat: Eira Sillanpää ja Tapio Wilska sekä netin meemihaut.

Pian 30 vuotta täyttävä helsinkiläinen antikvariaatti ja galleria Laterna Magica jatkaa uusien omistajien voimin. Perustajat, yrittäjäveljekset Mikko ja Aapo Pekari sekä galleristi Risto Korhonen ovat myyneet kirjagalleria Laterna Magican liiketoiminnan Eira Sillanpäälle ja Tapio Wilskalle.

Yllä oleva teksti on lainaus tiedotteesta, joka julkaistiin tasan vuosi sitten 27. heinäkuuta 2018. Allekirjoitimme kauppakirjat muutamaa päivää aikaisemmin eräässä Stadin rantakahvilassa. Tätä tekstiä kirjoittaessa olemme siis omistaneet Kruununhaan kulttuurihelmen tasan vuoden verran. Pahoittelen kuvien häilyväistä laatua. Ne on napsittu kännykällä helteisten remppapäivien tiimellyksessä tai usein vasta niiden jälkeen kun puhelin on löytynyt jostain kirjapinon päältä.

Sain kuulla Laternan etsivän jatkajaa joitakin kuukausia aiemmin, keväällä 2018. Tuolloin olin duunissa mediatuottajana ja siippani Tapio työskentelee teatterin ja musiikin parissa välillä kiertäen ympäri maata ja maailmaa. Kevätkuukausien aikana selvitin rahoituskuvioita ja keräsin rohkeutta irtisanoutua vakiduunista. Ajatuksena alusta alkaen oli, että hoitaisin Laternan päivittäisen pyörittämisen itse ja Tapio olisi apuna isompien tapahtumien järjestelyissä ja graafisena suunnittelijana. Alusta alkaen oli myös selvää, että paikka kaipasi melko mittavaa remontointia ja sitä ei olisi mahdollista tehdä kaksin.

Tapio ja Eira

Laterna Magica sijaitsee Helsingin Kruununhaassa, Rauhankadulla talossa joka on rakennettu 1800-luvun viimeisinä vuosina. Vuosien varrella tiloissa on tehty pienimuotoisia remontteja, mutta etenkin sähköt ja valaistus kaipasivat kipeästi uudistamista. Yllä olevasta kuvasta hahmottuu hienosti, millainen kirjamäärä oli siirrettävä remontin alta turvaan. Aivan ensimmäiseksi aloitin työt käymällä kirjavalikoimaa läpi ja pakkaamalla sitä rullakoihin. Suurin ongelma työn etenemisessä oli se, että Aapo, Laternan perustaja oli kerännyt kokoon aivan uskomattoman hienon aarrekokoelman, jota oli pakko pysähdellä lukemaan tuon tuostakin. Päivät venyi 15-16 tunnin mittaisiksi ja hommaa oli aivan helvetisti.

Fiilis ekoina remppapäivinä
Laternan etuportaat olivat lahot ja ne uusittiin remontissa.

Oma antikvariaatti ja pieni kulttuurikeskus oli ollut minun epärealistinen unelmani opiskeluvuosista lähtien. Jyväskylässä yliopiston ohella olin töissä Päijänne Antikvariaatissa viitisen vuotta ja luulen, että ilman tuota työkokemusta ei tähän hommaan olisi ollut mitään asiaa. Antikvaarinen kirja ei ole "bisnestä", se on elämäntapa, ehkä vieläkin enemmän kuin galleriatoiminta, josta meillä kummallakaan ei ollut muutaman näyttelyn järjestämistä lukuunottamatta enempää kokemusta. Syksyn näyttelyt oli onneksi sovittu etukäteen ja saimme heti omistajanvaihdoksen jälkeen erittäin runsaasti kyselyjä näyttelyistä myös vuodelle 2019.

Kirjamyymälän etuosan kirjat siirrettiin rullakoihin ja tyhjät hyllyt purettiin lattiaremontin tieltä.

Koska olin työskennellyt kirja-alalla yli kymmenen vuotta ja suuri osa ystävistäni on yhä töissä alalla, oli meillä onni saada varsinainen kirja-ammattilaisten apujoukko myös remonttiin. Ei ollut päivääkään, jolloin olisimme olleet täällä kaksin. Ihmiset saapuivat omina lomapäivinään Laternan remonttipölyn keskelle puurtamaan, puunaamaan ja kantamaan kirjoja. Ystäväni Tuulia oli mukana remontissa kuukauden ikäinen Olavi-vauva rintarepussa ja touhusi täällä viikkotolkulla. Pieni Olavi on kirjaimellisesti kasvanut kirjojen keskellä ja käy yhä viikottain tutkimassa ja maistelemassa kirjavalikoimaa.

Laternan etuoven portaat osoittautuivat tarkemman tutkimuksen jälkeen täysin lahoiksi ja kirjamyymälän puolen 30 vuotta sitten tehty puulattia oli myös useista kohdin pahasti kulunut. Ennen lattiaremonttia kirjamyymälän kirjat piti siis siirtää takagallerioihin turvaan. Varovaisten arvioiden mukaan etuhuoneessa oli ehkä 35 000 kirjaa, joista noin reilu puolet siirrettiin galleriaan rullakoihin ja loppuja siirrettiin rullakoissa pressujen peittämänä sähkövetojen ja maalausurakan tieltä.

Kirjat pakattiin rullakoihin ja rullailtiin tiiligalleriaan turvaan.
Rullakoittain aarteita

Olin ehtinyt kesäloman aikana piirtää ja suunnitella tulevaa järjestystä moneen kertaan. Havainnekuvia, haavekuvia, pohjapiirustuksia ja mitä moninaisempia hyllytyssuunitelmia oli useampia, eikä yksikään niistä lopulta pitänyt paikkaansa. Loppukesällä 2018 Helsinki kylpi ihanan helteisessä säässä. Me Laternan kirjapinojen keskellä uurastajat kylvimme lähinnä hiessä ja pölyssä. Onneksi kellarigalleria pysyy viileänä helteelläkin ja kalliolla oli mukava käydä köllöttelemässä ja taukoilemassa.

Jenni pakkaa runokirjoja

Sähköremontin Laternaan teki ammattilainen. Koko paikan sähkövedot ja valaistus uusittiin. Samalla kun sähkömies purki aiempia vetoja, me yritimme hahmotella mitä kaikkea piti vielä tehdä ennen elokuun avajaisia.

Alkuperäinen ajatuksemme oli hioa ja lakata lautalattia uudestaan. 30 vuotta vanhaa lakkaa ei kuitenkaan niin vain hiottu pois ja siksi päädyimme lopulta maalaamaan lattian erään lempikirjakauppamme, Lontoossa sijaitsevan John Sandoe Booksin tapaan mustaksi.

Hiominen 30 asteen helteessä oli ihanaa!
Etuosa on hiottu!

Remontin alussa, pitkän kesäloman jälkeen fiilis oli siis kuin Abbath-meemissä ikään, valmiina hommiin. Meno parin viikon rempan ja lattian hionnan jälkeen jotain näiden kahden väliltä:

Remonttitarinoita osa 2. tulossa piakkoin!

Lisää luettavaa...

Laterna Magica täyttää 35 vuotta!

20.4.2024
Laterna Magica täyttää 35 vuotta huhtikuussa 2024. Juhlistamme Laternan värikästä historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Tutustu Laternan tarinaan täällä!
Lue lisää

Pieni runopuoti

19.2.2024
Pieni runopuoti avattiin Laterna Magicassa syksyllä 2021. Pieneen runopuotiin on kerätty Laternan antikvaaristen runokirjojen valikoima. Pienestä runopuodista löytyy noin 2000 runokirjaa.
Lue lisää

Kollaasityöpajat nyt myös yksityisryhmille!

26.3.2024
Kollaasi on inspiroiva tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Työpajoissa käytämme Laterna Magican arkistoista säästettyjä ainutlaatuisia paperimateriaaleja. Kollaasityöpajoja on järjestetty Laternalla syksystä 2019 kuukausittaisten tapaamisten lisäksi myös tilausryhmille.
Lue lisää

Lähde videomatkalle Laternaan

30.5.2022
Huilisti Livia Schweizer vie matkalle Laternan hyllyjen väliin ja gallerian käytäville lyhyellä videollamme.
Lue lisää

Helsingin Kirjamessut 28.10.-31.10.2021

19.5.2022
Laterna Magican osasto kirjamessuilla oli pienen pieni, mutta siihen mahtui ehkä maailman suurin Laterna Magica -laite, jonka sisälle messuvieraat pääsivät istahtamaan lyhyen videon ääreen. Neljä messupäivää sisälsivät lukemattoman määrän lämpimiä kohtaamisia. Katso Laternan messuvideo ja messutunnelmia täältä.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast: Tiitu Takalo

30.10.2021
Laterna Magican podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan Kirjagalleria Laterna Magicassa, tällä kertaa ilman yleisöä. Neljännen jakson vieraana on sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Kuuntele jakso nyt!
Lue lisää

Elämän kirjat: Marko Annala

11.11.2020
Laterna Magican Elämän kirjat -podcastin kolmannen jakson vieraana on Marko Annala, jonka viisi elämän kirjavalintaa vievät lukijan keskiajan luostarimaailmasta kohti 2000-luvun alun Suomea.
Lue lisää

Elämän kirjat: Emmi Itäranta

14.10.2020
Laterna Magican toisen Elämän kirjat -illan vieraana lokakuussa 2020 oli Iso-Britannian Canterburyssa asuva suomalaiskirjailija Emmi Itäranta, jonka kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet on juuri ilmestynyt. Emmi Itärannan viisi elämän kirjavalintaa vievät 1800-luvun englannista pitkälle tulevaisuuteen.
Lue lisää

Elämän kirjat: Jarkko Martikainen

29.9.2020
Kaikkien aikojen ensimmäisen Elämän kirjat -podcast jakson vieraana on Jarkko Martikainen. Jakso nauhoitettiin pienen yleisön edessä Laterna Magicalla syyskuussa 2020. Mitkä viisi kirjaa Martikainen valitsi mukaan? Entä minkä kirjan hän luki liian varhain? Kuuntele nyt.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast tulossa syksyllä 2020!

9.11.2020
Laterna Magican uusi podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan livenä pienen yleisön edessä Kirjagalleria Laterna Magicassa syksyn 2020 aikana.
Lue lisää

Lehtijuttuja Laternasta

17.3.2021
Laternan omistajakaksikosta on ilmestynyt viime vuosina joitakin lehtijuttuja. Tutustu juttuihin täällä
Lue lisää

Arvo Iho kertoo työstään Andrei Tarkovskin kanssa

4.2.2020
Arvo Ihon valokuvanäyttely "Andrei Tarkovskin Stalkerin kuvaukset Tallinnassa 1977-78" oli marraskuussa 2019 esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Arvo Iho oli Laterna Magicassa lauantaina 30.11. 2019 kertomassa näyttelystään. Voit nyt kuunnella nauhoitteen tapahtumasta.
Lue lisää

Tarinoita Laternan remontista osa 2. eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan hommia

23.8.2019
Ostimme Laterna Magican siippani Tapion kanssa noin vuosi sitten kesällä 2018. Remontoimme tiloja usean viikon ajan ennen näyttelyn avajaisia elokuussa 2018. Remppakertomuksen toisessa osassa yläkerran putki vuotaa kirjahyllyn päälle, yksi lattia romahtaa alta eikä itkuraivareiltakaan vältytä. En keksi sitli mitään parempaa kuin elämä Laterna Magicassa.
Lue lisää

Remontoijan unelma, eli tarinoita Laternan remontista osa 1.

22.8.2019
Ostimme mieheni Tapion kanssa Laterna Magican vuosi sitten. Kaupantekopäivänä alkoi myös remontti, joka kesti laskentatavasta riippuen viisi viikkoa tai vuoden. Ensimmäisen näyttelyn avajaisia juhlistettiin Taiteiden yönä 23.8.2018. Tuolloin avautui Jarmo Vellosen audiovisuaalinen installaatio "Arndt elää!". Taiteiden yön avajaisissa vain osa Laternasta oli valmiina remontin jäljiltä ja sähköremontti jatkuikin pitkälle syksyyn. Ohessa ensimmäinen osa kuvakertomuksesta, jossa tutkitaan mitä Laternan remontissa oikein tapahtuikaan.
Lue lisää

Mistä tulee nimi Laterna Magica?

19.1.2024
Lue Laterna Magican toisen perustajan Aapo Pekarin artikkeli: Valon ja varjon suuri taide - Sadan taiteen tohtori Athanasius Kircher", joka julkaistiin alunperin Valokuva-lehdessä vuonna 1984. Athanasius Kircher, saksalainen jesuiittapappi oli ensimmäinen henkilö maailmassa, joka projisoi eli heijasti kuvia. Hän esitti Laterna Magican "Taikalyhtynsä" ystäville ja vihollisille Collegio Romanossa, Roomassa vuonna 1644.
Lue lisää

Antikvaarinen kirjakauppa

25.11.2021
Laterna Magica on yksi Suomen suurimmista antikvaarisista kirjakaupoista. Kirjavalikoimamme on painottunut valokuvaus- ja elokuvakirjoihin ja taiteen eri aloihin.
Lue lisää

Kirjajoogaa!

20.10.2020
Kärsitkö niska- ja selkäkivuista? Ovatko lukulihakset jumissa? Tai haluaisitko ehkä enemmän aikaa luovuudelle ja kirjoittamiselle? Tule mukaan kirjajoogaan galleria Laterna Magicaan.
Lue lisää

Valokuvakirjojen Laterna Magica

24.4.2019
Laterna Magica perustettiin alunperin valokuva- ja elokuvakirjallisuuteen erikoistuneeksi antikvariaatiksi. Valokuvakirjojen valikoima on maamme parhaita ja valokuvauksen tekniikan oppaiden lisäksi valikoimissa on kuvateoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta kuvaajilta.
Lue lisää