Tarinoita Laternan remontista osa 2. eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan hommia

23.8.2019

Ostimme Laterna Magican siippani Tapion kanssa noin vuosi sitten kesällä 2018. Remontoimme tiloja noin neljän viikon ajan ennen näyttelyn avajaisia elokuussa 2018. Remppakertomuksen toisessa osassa yläkerran putki vuotaa kirjahyllyn päälle, yksi lattia romahtaa alta eikä itkuraivareiltakaan vältytä. En keksi silti juuri mitään parempaa kuin elämä Laterna Magicassa.

Teksti: Eira Sillanpää

Kuvat: Eira Sillanpää ja Tapio Wilska

Kuvassa sähkömies Vesan t-paita tiivistää aika lailla viime elokuun tunnelmat. Moni asia remontissa meni päin honkia, seiniä ja v%#&a. Aika loppui kesken eikä itkuraivareiltakaan vältytty. Onneksi oli joukko ystäviä, jotka pelastivat meidät pahimmissakin pinteissä.

Laternan remonttikertomuksen ensimmäisessä osassa kuvailin kuinka remontti Laterna Magicassa alkoi vuosi sitten. Ensimmäiset viikot pakkasimme kirjoja ja siivosimme paikkoja. Yritimme hioa etuhuoneen lattian uudelleenlakkausta varten, mutta päädyimme maalaamaan sen kuitenkin mustaksi, sillä 30 vuotta vanhan lakan hiominen osoittautui herkuleaaniseksi tehtäväksi.

Remontissa uusittiin siis sähköt, korjattiin lattioita ja uusittiin portaat. Kaikki kirjat hyllytettiin myös uudelleen. Seuraavassa kuvakertomusta mitä kaikkea tapahtui remontin edetessä. Pahoittelen, että kuvien laatu on melko vaihtelevainen sillä napsin kuvia kännykällä silloin kun se sattui löytymään kirjapinojen välistä.

Lattian hiomisen jälkeen päädyimme maalaamaan sen mustaksi Lontoossa sijaitsevan John Sandoe Booksin tapaan.

Eira avaa maalipurkkia.
Wilska sudinvarressa

Samaan aikaan kun me hioimme ja maalasimme etuosan lattiaa, teki sähkömies Vesa purkutöitä galleriassa. Kaikki paikan sähkövedot purettiin ja vaihdettiin uusiin. Samalla paikan vanhat loisteputkivalaisimet vaihdettiin spottivalokiskoihin.

Puretut loisteputket matkalla pois

Elokuun toisen viikon alkupuolella me jatkoimme lattian kimpussa ja sähkömies teki purkuhommiaan. Tehtävää oli aivan valtavasti ja avajaispäivään aikaa muutama viikko. Päivät venyi useimmin yli 15 tuntisiksi ja hermot oli melko kireällä.

Tuon viikon alussa yläkerran pesukoneen poistovesiputki ratkesi ja vedet valuivat Laternan gallerian käytävässä olleen kirjahyllyn päälle. Onneksi Vesa oli purkamassa sähköjohtoja juuri tuossa samassa käytävässä ja kirmasi hakemaan sankoa vuotokohdan alle. Yksi kirjahyllyllinen kirjoja kastui mutta ainekset pahempaan oli olemassa. Paikalla parveilevat putkimiehet toivat siis omaa lisäväriään remonttikaaokseen.

Putkimies tutkii vuodon syytä
Sieltä se vesi tuli ja kirjahyllyn päälle se meni

Olin tehnyt jo ennen remontin alkua kymmenittäin erilaisia pohjapiirustuksia ja hyllytyssuunnitelmia. En usko, että lopullisessa Laternassa yksikään hylly on suunnitellulla paikallaan vaan kaikki piti mallailla paikalleen. Ensimmäisenä rakensimme paikalleen kassapisteen.

Wilska mallailee kassapistettä

Olimme perustaneet rempan alkupäivinä Facebook-ryhmän, jossa kerroimme remontin etenemisestä ja pyysimme apua työläimmissä vaiheissa. Mikä onni onkaan "aputassujen" joukko, joka tuli keskellä helteisintä kesää auttamaan remonttipölyn keskelle. Suuri osa apujoukoista työskentelee kirja-alalla ja ammattilaisten kanssa hyllytys oli aivan helvetin vauhdikasta.

Johanna hyllyttää ja Tuulia (sekä Olavi 1kk) lajittelee leffakirjoja rullakosta valmiiksi
Antti hyllyttää leffakirjoja
Julia kurottaa korkealle
Janne tuumailee hyllyjärjestystä. Tähän nurkkaan muuttivat lopulta urheilukirjat sekä tekniikan ja talouden opukset.

Laternalla oli tietenkin entuudestaan satoja hyllymetrejä erilaisia kirjahyllyjä, mutta uuden järjestyksen myötä niitä tarvittiin erittäin paljon lisää. Siksipä ajelimme useamman kerran ostoksille Kierrätyskeskukseen Espoon Nihtisillassa. Kierrätyskeskuksen myymälässä kohtaa välillä mykistävää taidetta.

Jestas.

Lea varpistaa kohti ylähyllyä.

Asumme Tapion kanssa Porvoon lähellä maaseudulla. Meillä on pieni talo, jonka asukkaisiin lukeutuu Elvis-kissa ja kanalauma sekä Pena-kukko. Viime kesän remontin ajan Tapion äiti Maila asusti meillä ja piti huolta eläimistä. Onneksi, sillä ehdimme käydä kotosalla oikeastaan vain kääntymässä. Kotimatkalla kävimme usein läheisellä joella uimassa ja pesemässä pahimpia pölyjä pois.

Elvis on närkästynyt isäntäväen poissaolosta
Pena-kukko ja kanarouvat vasemmalta: Patti, Dorothy, Virginia hieman piilossa ja Sylvia.

Laterna Magican antikvaarinen kirjakokoelma on jossain määrin keskittynyt elokuva- ja valokuvakirjallisuuteen, mutta vaikuttavan laaja kirjavarasto sisältää hurjan määrän nimikkeitä myös esimerkiksi historian eri alueilta, filosofiasta, musiikista ja arkkitehtuurista. Yksi vaikeimmista tehtävistä oli löytää eri kirjaryhmille omat paikat. Jo aluksi päätimme, että taidekirjat muuttaisivat etuhuoneesta Kirjagalleriatilan puolelle. Remontin aikana hankitut lisähyllyt tulivat tarpeeseen, sillä kirjojen uusi ryhmittely vaati paljon lisätilaa.

Karo, Antti ja Aku pystyttää hyllyjä kirjakaaoksen keskelle. Vielä tässä vaiheessa hymyilyttää.

Lattian lisäksi uutta maalipintaa kaipasivat myös valkoisesta kirjavaksi kuluneet ja likaantuneet seinäpinnat. Ennen avajaisia vain pieni osa seinistä ehdittiin maalata. Putsaus- ja maalaushommia on riittänyt vielä tällekin kesälle.

Satu maalaa
Antti ruuvaa jalkoja pienten kirjahyllyjen alle, Pekko on asettunut vakiopaikalleen portaisiin

Noin viikkoa ennen avajaisia remontti oli vielä täysin kaoottisessa vaiheessa. Hyllytys oli onneksi hyvässä vauhdissa ja kellarigalleriaan kasatut hyllyt oli suurelta osin saatu tuotua kirjakaupan puolelle. Onneksi ennen kaikkea siksi, että galleriassa avautuvan näyttelyn pysytys oli alkamassa. Taiteilija Jarmo Vellosen installaatio Arndt elää! alkoi rakentua kellariin 15.8.2018. Samalla jouduimme siirtämään kellarin kallioilta pois meidän mukavan viileän remonttikahvilan.

Remppakahvila kellarin kalliolla

Jarmo Vellonen (oik.) ja Tapio tuumailevat tulevaa näyttelyä
Arndt elää! -installaation puut odottavat vuoroaan tiiligallerian puolella
Tuumaustauko
Metsä rakentuu

Laterna Magican syksyn 2018 näyttelyt oli sopinut edellinen galleristi Risto Korhonen. Meillä oli onni käynnistää Laternan toiminta pienen remonttitauon jälkeen avaamallla se juurikin Arndt elää! -installaation kera. Yle teki Jarmosta ja näyttelystä jutun ennen avajaisia.

Viimeinen viikko ennen avajaisia oli melko kaoottinen. Oli pakko tehdä päätös, ettei koko paikkaa ehdittäisi saada millään auki, vaan kirjagalleriatila rajattaisiin verhojen taakse. Sinne ei yksinkertaisesti ehdittäisi vetää sähköjä.

Miikki teippasi Laternan ikkunaan hieman uudistuneen logon

Kahta päivää ennen avajaisia 21.8.2018 siirsimme pienessä välihuoneessa hyllyä, jonka alta paljastuikin sitten täysin lahonnut lattia. Lattia romahti osittain alta eikä siitä enää päässyt kävelemään. Niinpä päivää ennen avajaisia 22.8. tuo pienen tilan lattia purettiin pois ja tilalle valettiin uusi. Vielä tuolloin oli aavistuksen epävarmaa, ehtisikö lattia kuivua ennen avajaishärdelliä. Tuo "kadonnut lattia" oli tietenkin samassa tilassa sähköpääkeskuksen kanssa ja myös sähkötöihin tuli uusia akrobatiaulottuvuuksia.

Romahtaneen lattian purku
Juuri valettu lattia 24 tuntia ennen avajaisia

Päivää ennen avajaisia siirrettiin Kirjagalleriasta kirjamyymälän puolelle Laternan "pieni" kameravanhus. Siirto-operaatioon osallistui viisi raamikasta miestä ja silti jokaiselle riitti nostettavaa.

Lauri, Toni, Tapio, Jinkku ja Tommi siirtourakan jälkeen.

Tähän päivään ennen avajaisia päätän tämän osan remppakertomustani. Seuraavassa osassa Jarmo Vellosen Arndt elää! -installaation avajaistunnelmia ja kuvia Laternan "varsinaisista" avajaisista viikkoa myöhemmin.

Lisää luettavaa...

Laterna Magica täyttää 35 vuotta!

20.4.2024
Laterna Magica täyttää 35 vuotta huhtikuussa 2024. Juhlistamme Laternan värikästä historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Tutustu Laternan tarinaan täällä!
Lue lisää

Pieni runopuoti

19.2.2024
Pieni runopuoti avattiin Laterna Magicassa syksyllä 2021. Pieneen runopuotiin on kerätty Laternan antikvaaristen runokirjojen valikoima. Pienestä runopuodista löytyy noin 2000 runokirjaa.
Lue lisää

Kollaasityöpajat nyt myös yksityisryhmille!

26.3.2024
Kollaasi on inspiroiva tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Työpajoissa käytämme Laterna Magican arkistoista säästettyjä ainutlaatuisia paperimateriaaleja. Kollaasityöpajoja on järjestetty Laternalla syksystä 2019 kuukausittaisten tapaamisten lisäksi myös tilausryhmille.
Lue lisää

Lähde videomatkalle Laternaan

30.5.2022
Huilisti Livia Schweizer vie matkalle Laternan hyllyjen väliin ja gallerian käytäville lyhyellä videollamme.
Lue lisää

Helsingin Kirjamessut 28.10.-31.10.2021

19.5.2022
Laterna Magican osasto kirjamessuilla oli pienen pieni, mutta siihen mahtui ehkä maailman suurin Laterna Magica -laite, jonka sisälle messuvieraat pääsivät istahtamaan lyhyen videon ääreen. Neljä messupäivää sisälsivät lukemattoman määrän lämpimiä kohtaamisia. Katso Laternan messuvideo ja messutunnelmia täältä.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast: Tiitu Takalo

30.10.2021
Laterna Magican podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan Kirjagalleria Laterna Magicassa, tällä kertaa ilman yleisöä. Neljännen jakson vieraana on sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Kuuntele jakso nyt!
Lue lisää

Elämän kirjat: Marko Annala

11.11.2020
Laterna Magican Elämän kirjat -podcastin kolmannen jakson vieraana on Marko Annala, jonka viisi elämän kirjavalintaa vievät lukijan keskiajan luostarimaailmasta kohti 2000-luvun alun Suomea.
Lue lisää

Elämän kirjat: Emmi Itäranta

14.10.2020
Laterna Magican toisen Elämän kirjat -illan vieraana lokakuussa 2020 oli Iso-Britannian Canterburyssa asuva suomalaiskirjailija Emmi Itäranta, jonka kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet on juuri ilmestynyt. Emmi Itärannan viisi elämän kirjavalintaa vievät 1800-luvun englannista pitkälle tulevaisuuteen.
Lue lisää

Elämän kirjat: Jarkko Martikainen

29.9.2020
Kaikkien aikojen ensimmäisen Elämän kirjat -podcast jakson vieraana on Jarkko Martikainen. Jakso nauhoitettiin pienen yleisön edessä Laterna Magicalla syyskuussa 2020. Mitkä viisi kirjaa Martikainen valitsi mukaan? Entä minkä kirjan hän luki liian varhain? Kuuntele nyt.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast tulossa syksyllä 2020!

9.11.2020
Laterna Magican uusi podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan livenä pienen yleisön edessä Kirjagalleria Laterna Magicassa syksyn 2020 aikana.
Lue lisää

Lehtijuttuja Laternasta

17.3.2021
Laternan omistajakaksikosta on ilmestynyt viime vuosina joitakin lehtijuttuja. Tutustu juttuihin täällä
Lue lisää

Arvo Iho kertoo työstään Andrei Tarkovskin kanssa

4.2.2020
Arvo Ihon valokuvanäyttely "Andrei Tarkovskin Stalkerin kuvaukset Tallinnassa 1977-78" oli marraskuussa 2019 esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Arvo Iho oli Laterna Magicassa lauantaina 30.11. 2019 kertomassa näyttelystään. Voit nyt kuunnella nauhoitteen tapahtumasta.
Lue lisää

Tarinoita Laternan remontista osa 2. eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan hommia

23.8.2019
Ostimme Laterna Magican siippani Tapion kanssa noin vuosi sitten kesällä 2018. Remontoimme tiloja usean viikon ajan ennen näyttelyn avajaisia elokuussa 2018. Remppakertomuksen toisessa osassa yläkerran putki vuotaa kirjahyllyn päälle, yksi lattia romahtaa alta eikä itkuraivareiltakaan vältytä. En keksi sitli mitään parempaa kuin elämä Laterna Magicassa.
Lue lisää

Remontoijan unelma, eli tarinoita Laternan remontista osa 1.

22.8.2019
Ostimme mieheni Tapion kanssa Laterna Magican vuosi sitten. Kaupantekopäivänä alkoi myös remontti, joka kesti laskentatavasta riippuen viisi viikkoa tai vuoden. Ensimmäisen näyttelyn avajaisia juhlistettiin Taiteiden yönä 23.8.2018. Tuolloin avautui Jarmo Vellosen audiovisuaalinen installaatio "Arndt elää!". Taiteiden yön avajaisissa vain osa Laternasta oli valmiina remontin jäljiltä ja sähköremontti jatkuikin pitkälle syksyyn. Ohessa ensimmäinen osa kuvakertomuksesta, jossa tutkitaan mitä Laternan remontissa oikein tapahtuikaan.
Lue lisää

Mistä tulee nimi Laterna Magica?

19.1.2024
Lue Laterna Magican toisen perustajan Aapo Pekarin artikkeli: Valon ja varjon suuri taide - Sadan taiteen tohtori Athanasius Kircher", joka julkaistiin alunperin Valokuva-lehdessä vuonna 1984. Athanasius Kircher, saksalainen jesuiittapappi oli ensimmäinen henkilö maailmassa, joka projisoi eli heijasti kuvia. Hän esitti Laterna Magican "Taikalyhtynsä" ystäville ja vihollisille Collegio Romanossa, Roomassa vuonna 1644.
Lue lisää

Antikvaarinen kirjakauppa

25.11.2021
Laterna Magica on yksi Suomen suurimmista antikvaarisista kirjakaupoista. Kirjavalikoimamme on painottunut valokuvaus- ja elokuvakirjoihin ja taiteen eri aloihin.
Lue lisää

Kirjajoogaa!

20.10.2020
Kärsitkö niska- ja selkäkivuista? Ovatko lukulihakset jumissa? Tai haluaisitko ehkä enemmän aikaa luovuudelle ja kirjoittamiselle? Tule mukaan kirjajoogaan galleria Laterna Magicaan.
Lue lisää

Valokuvakirjojen Laterna Magica

24.4.2019
Laterna Magica perustettiin alunperin valokuva- ja elokuvakirjallisuuteen erikoistuneeksi antikvariaatiksi. Valokuvakirjojen valikoima on maamme parhaita ja valokuvauksen tekniikan oppaiden lisäksi valikoimissa on kuvateoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta kuvaajilta.
Lue lisää