Elämän kirjat -podcast tulossa syksyllä 2020!

9.11.2020

Maailman kirjat saattavat olla sekaisin, mutta elämän kirjat pysyvät. Laterna Magican uusi podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast-jaksot nauhoitetaan livenä pienen yleisön edessä Kirjagalleria Laterna Magicassa syksyn 2020 aikana.

Elämän kirjat -podcastissa vierailevat syksyn mittaan kirjailijat Marko Annala, Jarkko Martikainen ja Emmi Itäranta sekä sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Pyysimme kirjailijoita valikoimaan kirjahyllystään viisi tärkeää teosta elämän varrelta. Uutuuskirjoillaan ajankohtaisten tekijöiden rinnalla haluamme nostaa esiin vanhempia jopa vuosisatoja sitten ilmestyneitä teoksia, jotka puhuttelevat yhä. Haastattelijoina toimivat Laternan omistajat Eira Sillanpää ja Tapio Wilska.

"On kiehtovaa päästä kurkistamaan näiden monipuolisten kirjailijoiden kirjahyllyyn viiden tärkeän teoksen kautta. Haluamme nostaa uutuuskirjallaan ajankohtaisten tekijöiden ja teosten rinnalla jo vuosia tai jopa vuosisatoja sitten ilmestyneitä kirjoja, jotka ovat merkityksellisiä myös tässä ajassa", kokoaa Eira Sillanpää ajatuksiaan Elämän kirjat -podcastin taustalla.

Ensimmäisen podcast-jakson vieraana on Jarkko Martikainen torstaina 24.9. klo 18. Tilaisuuteen ei ole pääsymaksua, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Yleisön määrää on rajattu. Kuuntele ensimmäinen jakso täällä.

Jarkko Martikainen (s.1970) tunnetaan YUP:n keulakuvana, sooloartistina, sanoittajana ja kirjailijana. Uutuusteos Lihavia luurankoja - Laulujen sanat ja tarinat kokoaa yksiin kansiin sata parasta Martikaisen itselleen ja muille tekemää sanoitusta sekä kiehtovia anekdootteja niiden taustalta. ​Martikainen on julkaissut myös lyhytproosakokoelman Pitkät piikit ja muita kertomuksia (2005) sekä runoteoksen Yhdeksän teesiä (2008).

Jarkko Martikainen. Kuva: Tomi Palsa

Toisen Elämän kirjat -podcast-jakson vieraana on Emmi Itäranta 8.10. klo 18. Kuuntele jakso täältä.

Emmi Itäranta (s. 1976) on Ison-Britannian Canterburyssa asuva suomalaiskirjailija, jonka vuonna 2012 ilmestynyt esikoisromaani Teemestarin kirja (Memory of Water) nousi menestykseksi ympäri maailman ja johon pohjautuvanVeden vartija -elokuvan kuvaukset käynnistyivät elokuussa 2020. Itärannan toinen romaani Kudottujen kujien kaupunki ilmestyi vuonna 2015 ja kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet syyskuussa 2020.

Emmi Itäranta Kuva: Liisa Takala

Kolmantena elämänsä kirjat esitteli. Marko Annala 2.11. klo 18. Kuuntele jakso täältä.

Marko Annala (s. 1972) on metalliyhtye Mokoman keulakuvana tunnettu muusikko, rocklyyrikko ja kirjailija. Esikoisromaani Värityskirja ilmestyi vuonna 2017, Paasto vuonna 2018 ja uutuusromaani Kuutio syyskuussa 2020. Annalan kolmas romaani on syvän inhimillinen tarina isyydestä, rakkaudesta ja elämästä haastavan lapsen kanssa.

Marko Annala Kuva: Mikko Koskenkorva

Joulukuun alussa Elämän kirjat -podcastin vieraaksi saapuu Tiitu Takalo torstaina 3.12. 2020 klo 18. Ilmoittaudu liveyleisöön tästä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta sitova ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Tiitu Takalo (s.1976) on palkittu sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka viimeisin sarjakuvaromaani Memento Mori julkaistiin keväällä 2020. Memento Mori on omaelämäkerrallinen teos  aivoverenvuotoon sairastumisesta ja sen seurauksista. Seikkailu ensiavusta teho-osaston ja Tampereen yliopistollisen sairaalan vuodeosaston kautta pitkälle sairaslomalle, kaikenaikaa kamppaillen kuoleman läsnäolon, elämän tilipäätöksen, epäinhimillisen väsymyksen ja työkyvyttömyyden kanssa.Takalo palkittiin vuonna 2015 Sarjakuva-Finlandialla albumistaan Minä, Mikko ja Annikki.

Tiitu Takalo kuva: Emilia Anundi

Laterna Magican Elämän kirjat -podcast on saanut tukea Otavan kirjasäätiöltä.
Podcast-jaksot ovat kuultavissa Laternan kotisivujen kautta ja yleisimmissä podcast-asumuksissa (itunes, spotify jne) muutama päivä nauhoitusten jälkeen.

TURVALLISUUSOHJEET TAPAHTUMIA VARTEN: Yleisötapahtumissa suosittelemme kaikille yleisössä kasvosuojainta. Kertakäyttöisen maskin saat halutessasi täältä Laternalta kassalta. Kellarigalleriassa on mahdollista pitää melko hyvät turvavälit. Tulethan paikalle vain jos sinulla ei ole flunssaoireita. Gallerialla on käsienpesumahdollisuus ja käsidesiä tarjolla.

Lisätietoja podcastista ja Laterna Magican tulevista tapahtumista ja näyttelyistä:
Eira Sillanpää
Toimitusjohtaja
Kirjagalleria Laterna Magica
p.044 283 1212
eira@laterna.net

Lisää luettavaa...

Laterna Magica täyttää 35 vuotta!

20.4.2024
Laterna Magica täyttää 35 vuotta huhtikuussa 2024. Juhlistamme Laternan värikästä historiaa juhlanäyttelyjen merkeissä. Tutustu Laternan tarinaan täällä!
Lue lisää

Pieni runopuoti

19.2.2024
Pieni runopuoti avattiin Laterna Magicassa syksyllä 2021. Pieneen runopuotiin on kerätty Laternan antikvaaristen runokirjojen valikoima. Pienestä runopuodista löytyy noin 2000 runokirjaa.
Lue lisää

Kollaasityöpajat nyt myös yksityisryhmille!

26.3.2024
Kollaasi on inspiroiva tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Työpajoissa käytämme Laterna Magican arkistoista säästettyjä ainutlaatuisia paperimateriaaleja. Kollaasityöpajoja on järjestetty Laternalla syksystä 2019 kuukausittaisten tapaamisten lisäksi myös tilausryhmille.
Lue lisää

Lähde videomatkalle Laternaan

30.5.2022
Huilisti Livia Schweizer vie matkalle Laternan hyllyjen väliin ja gallerian käytäville lyhyellä videollamme.
Lue lisää

Helsingin Kirjamessut 28.10.-31.10.2021

19.5.2022
Laterna Magican osasto kirjamessuilla oli pienen pieni, mutta siihen mahtui ehkä maailman suurin Laterna Magica -laite, jonka sisälle messuvieraat pääsivät istahtamaan lyhyen videon ääreen. Neljä messupäivää sisälsivät lukemattoman määrän lämpimiä kohtaamisia. Katso Laternan messuvideo ja messutunnelmia täältä.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast: Tiitu Takalo

30.10.2021
Laterna Magican podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan Kirjagalleria Laterna Magicassa, tällä kertaa ilman yleisöä. Neljännen jakson vieraana on sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Kuuntele jakso nyt!
Lue lisää

Elämän kirjat: Marko Annala

11.11.2020
Laterna Magican Elämän kirjat -podcastin kolmannen jakson vieraana on Marko Annala, jonka viisi elämän kirjavalintaa vievät lukijan keskiajan luostarimaailmasta kohti 2000-luvun alun Suomea.
Lue lisää

Elämän kirjat: Emmi Itäranta

14.10.2020
Laterna Magican toisen Elämän kirjat -illan vieraana lokakuussa 2020 oli Iso-Britannian Canterburyssa asuva suomalaiskirjailija Emmi Itäranta, jonka kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet on juuri ilmestynyt. Emmi Itärannan viisi elämän kirjavalintaa vievät 1800-luvun englannista pitkälle tulevaisuuteen.
Lue lisää

Elämän kirjat: Jarkko Martikainen

29.9.2020
Kaikkien aikojen ensimmäisen Elämän kirjat -podcast jakson vieraana on Jarkko Martikainen. Jakso nauhoitettiin pienen yleisön edessä Laterna Magicalla syyskuussa 2020. Mitkä viisi kirjaa Martikainen valitsi mukaan? Entä minkä kirjan hän luki liian varhain? Kuuntele nyt.
Lue lisää

Elämän kirjat -podcast tulossa syksyllä 2020!

9.11.2020
Laterna Magican uusi podcast Elämän kirjat esittelee kerrallaan yhden kirjailijavieraan ja viisi hänen valitsemaansa hänen kirjalliseen työhönsä ja elämäänsä vaikuttanutta kirjaa. Podcast nauhoitetaan livenä pienen yleisön edessä Kirjagalleria Laterna Magicassa syksyn 2020 aikana.
Lue lisää

Lehtijuttuja Laternasta

17.3.2021
Laternan omistajakaksikosta on ilmestynyt viime vuosina joitakin lehtijuttuja. Tutustu juttuihin täällä
Lue lisää

Arvo Iho kertoo työstään Andrei Tarkovskin kanssa

4.2.2020
Arvo Ihon valokuvanäyttely "Andrei Tarkovskin Stalkerin kuvaukset Tallinnassa 1977-78" oli marraskuussa 2019 esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Arvo Iho oli Laterna Magicassa lauantaina 30.11. 2019 kertomassa näyttelystään. Voit nyt kuunnella nauhoitteen tapahtumasta.
Lue lisää

Tarinoita Laternan remontista osa 2. eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan hommia

23.8.2019
Ostimme Laterna Magican siippani Tapion kanssa noin vuosi sitten kesällä 2018. Remontoimme tiloja usean viikon ajan ennen näyttelyn avajaisia elokuussa 2018. Remppakertomuksen toisessa osassa yläkerran putki vuotaa kirjahyllyn päälle, yksi lattia romahtaa alta eikä itkuraivareiltakaan vältytä. En keksi sitli mitään parempaa kuin elämä Laterna Magicassa.
Lue lisää

Remontoijan unelma, eli tarinoita Laternan remontista osa 1.

22.8.2019
Ostimme mieheni Tapion kanssa Laterna Magican vuosi sitten. Kaupantekopäivänä alkoi myös remontti, joka kesti laskentatavasta riippuen viisi viikkoa tai vuoden. Ensimmäisen näyttelyn avajaisia juhlistettiin Taiteiden yönä 23.8.2018. Tuolloin avautui Jarmo Vellosen audiovisuaalinen installaatio "Arndt elää!". Taiteiden yön avajaisissa vain osa Laternasta oli valmiina remontin jäljiltä ja sähköremontti jatkuikin pitkälle syksyyn. Ohessa ensimmäinen osa kuvakertomuksesta, jossa tutkitaan mitä Laternan remontissa oikein tapahtuikaan.
Lue lisää

Mistä tulee nimi Laterna Magica?

19.1.2024
Lue Laterna Magican toisen perustajan Aapo Pekarin artikkeli: Valon ja varjon suuri taide - Sadan taiteen tohtori Athanasius Kircher", joka julkaistiin alunperin Valokuva-lehdessä vuonna 1984. Athanasius Kircher, saksalainen jesuiittapappi oli ensimmäinen henkilö maailmassa, joka projisoi eli heijasti kuvia. Hän esitti Laterna Magican "Taikalyhtynsä" ystäville ja vihollisille Collegio Romanossa, Roomassa vuonna 1644.
Lue lisää

Antikvaarinen kirjakauppa

25.11.2021
Laterna Magica on yksi Suomen suurimmista antikvaarisista kirjakaupoista. Kirjavalikoimamme on painottunut valokuvaus- ja elokuvakirjoihin ja taiteen eri aloihin.
Lue lisää

Kirjajoogaa!

20.10.2020
Kärsitkö niska- ja selkäkivuista? Ovatko lukulihakset jumissa? Tai haluaisitko ehkä enemmän aikaa luovuudelle ja kirjoittamiselle? Tule mukaan kirjajoogaan galleria Laterna Magicaan.
Lue lisää

Valokuvakirjojen Laterna Magica

24.4.2019
Laterna Magica perustettiin alunperin valokuva- ja elokuvakirjallisuuteen erikoistuneeksi antikvariaatiksi. Valokuvakirjojen valikoima on maamme parhaita ja valokuvauksen tekniikan oppaiden lisäksi valikoimissa on kuvateoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta kuvaajilta.
Lue lisää